Hvordan giring fungerer på en sykkel

Lagt opp d. 28-10-2024

Var denne artikkelen nyttig?

I denne guiden forklarer vi hvordan giring fungerer på en sykkel.

Her finner du mer dyptgående forklaringer og tabeller for giring på denne siden. For det første handler det mest om de utvendige girene. Nederst på siden tar vi også for oss innvendige gir.    

 

 

Giring på sykkel

Giret på en sykkel bestemmes av to ting: størrelsen på klingen/klingene (på kranksettet) og størrelsen på tannhjulet/hjulene på kassetten. Hvis du vil ha en annen giring, kan du ganske enkelt endre størrelsen på disse, og følgende gjelder: 

  • Hvis du setter en større klinge på kranksettet, blir giringen hardere, og du kan sykle raskere (med samme tråkkfrekvens).

  • Hvis du setter på et større tannhjul/kassett bak, blir giringen lettere, og du sykler saktere (med samme tråkkfrekvens).

 

 

Finn det rette drev til sykkelen

Du kan finne våre drev kategorier her! 
 
Når du har klikket på den drevenheten du trenger, kan du bruke filteret til venstre til å filtrere ut de bladene som passer til sykkelen din og dine behov. Du må blant annet finne din faste dimensjon. Vi har en guide som viser deg hvordan du måler dette. Gå til guiden her: Hvilket drev passer til din sykkel   
 

 

Betegnelser om giring

Når vi snakker om tannhjul på kassetten, beskriver vi de minste og største tannhjulene, f.eks. 11-28. Dette betyr at det minste tannhjulet har 11 tenner og det største har 28 tenner. Det står vanligvis ikke noe om de mellomliggende, men det vil ofte fremgå av beskrivelsen på kassetten, f.eks. 11-12-14-16-18-21-24-28. 
 
Selve kranksettet beskriver størrelsen på alle drev, f.eks. 52-39 eller 42/32/22. På denne måten kan du enkelt se hvor mange drev det er på kranksettet.  

Du finner kassettene våre her! 
 
Når du har klikket på den kategorien, kan du velge mellom 5-12 girs kassetter. Den kan også stå oppført som «speed», som du finner ved å telle hvor mange blader som er på kassetten. Hvis du for eksempel har 9 kniver på kassetten, skal du bruke kassetten med 9 gir/hastighet. Når dette er gjort, kan du bruke filteret på venstre side til å velge hvilken giring du vil ha.

 

 

Tabeller til omregning av giring

Nedenfor har vi laget diagrammer som viser omregningsfaktoren for de ulike utvekslingsforholdene og konsekvensene av å endre giringen. (Tallene som er like, er der forskjellen er så liten at den ikke kan måles med én desimal).

 

Slik brukes tabellene

Den første tabellen brukes som et eksempel. Hvis du for eksempel har 50-34 gir på kranksettet (merket blått) og 12-28 på kassetten (merket grønt), og du ønsker en litt hardere giring, men ikke er sikker på om du vil savne de små girene hvis du bytter til et 53-39 kranksett (merket lilla).

 Vi kan nå se følgende:

  • Din nåværende laveste giring vil gå fra faktor 1,4 til 1,2 

 

  • Din høyeste giring vil gå fra faktor 4,2 til 4,4. 

 

Men enda viktigere. Du kan nå også teste beslutningen din på denne måten:

 

  • Når du kjører på 34-klingen og 25 på tannhjulet, vil det tilsvare det nye laveste giret (merket med rødt). 

 

  • Hvis du vil ha den høye utvekslingen, men vil beholde det nåværende lave giret, kan du bytte kassetten til 12-32 (markert med gult). 

 

  • Og hvis du vil ha et enda høyere utvekslingsforhold enn den 4,4-faktoren du får med det nye kranksettet, kan du også bytte kassetten til en kassett med 11 tenner på det minste tannhjulet (merket med turkis). 

 

Eksempel:

Indsætter billede...

 

 

Tabell til giring på racersykkel

Indsætter billede... 

 

 

Tabell til giring på MTB

 Indsætter billede...

 

 

Innvendige gir

For innvendige tannhjul gjelder generelt følgende: 

7 gir: Hver gang du skifter tannhjul med 3 tenner, tilsvarer det å skifte 1 gir. 

 

3 gir: Hver gang du skifter tannhjulet med 5 tenner, tilsvarer det å skifte 1 gir. 

Hvis du for eksempel har et tannhjul med 16 tenner og ønsker en lettere giring, noe som betyr at det hardeste giret vil ligge 2 gir lavere osv.

 

 

Ny giring og kjede

Hvis du bytter størrelse på tannhjulet/kassetten/bladet, kan det ofte være nødvendig å endre lengden på kjedet også. Du kan lære hvordan her: Slik måler og justerer du kjedelengden på sykkelen din.  
 
Hvis du bytter til færre tenner, må kjedet forkortes, og hvis du bytter til flere tenner, må du legge til flere ledd (det er her du vanligvis bytter kjede). Avhengig av om du bruker utvendige eller innvendige gir, trenger du også forskjellige kjeder. 

 

For utvendige gir er det avgjørende hvilken hastighet/giring du kjører med. Hastigheten/utvekslingen finner du ved å telle antall klinger på kassetten. Når du har telt antall tannhjul på kassetten og vet hvilken hastighet du kjører med, kan du legge det inn i filteret til venstre. Da får du opp de kjedene du kan bruke. 

 

Kjeder for utvendige gir finner du her! 

 

Kjeder for innvendige gir finner du her!

 

 

Ny giring og bakgir

Bakgirene har en grense for hvor mange tenner de kan ta på det største tannhjulet på kassetten. En generell tommelfingerregel er at en langarmet racerbakgir kan ta 27 tenner på kassetten, og at en langarmet MTB-bakgir kan ta 36 tenner på kassetten. Dette er imidlertid veldig individuelt, så det er alltid best å finne ut hvor mye bakgiret ditt tåler).

 

Indsætter billede...

 

Landeveis bakgir kan finnes på dette link.  
 
I filteret til venstre kan du angi spesifikasjonene du trenger for din spesifikke sykkel. 
 
Terreng/Bysykkel bakgir kan finnes her.

Som med bakgir for racersykler kan du også legge inn spesifikasjonene dine her. Bare de bakgirene som passer til sykkelen din, vil vises. 

 

Ny giring og framgir

Framgir har både en grense for hvor mange tenner det største bladet kan ha, og en grense for hvor stor forskjell det kan være mellom bladene. Generelt sett bør du ikke overskride de gjeldende verdiene, men hvis du vil gjøre det, kan du sjekke hva grensene er for framgiret ditt eller bytte til en ny.

Indsætter billede...

 

 

Vores utvalg av framgir kan finnes her!

Når du klikker på sykkelkategorien du har, vises et filter på venstre side. Ved å fylle inn filteret kan du sikre at bare de forskifterne som passer til sykkelen din vises.

 

 

Få hjelp til giring på sykkelen

Har du bruk for mere informasjon om giring sykkelen er du alltid velkommen til å kontakte våre eksperter i kundeservice. Vi står klar til at hjelpe deg! 
 
Trenger du hjelp med andre oppgaver i sykkelverkstedet? Se alle våre guides her!