Kassett for sykkel

Her finner du kassetter i alle størrelser. Vi har kassetter med 5 gir - og kassetter med inntil 12 gir. Vi har også forskjellige bunter der du får både kassett og kjede til sykkelen din. I tillegg kan du også finne låseringer til kassetten din her.

Kassettene her kommer fra flere forskjellige populære produsenter, bl.a Shimano, SRAM, Sunrace og Microshift.

Les mer

FAQ

1
Hva er en kassett på en sykkel?
En kassett er tannhjulene som sitter på bakhjulet på sykkelen. Den er plassert på boss, som er festet til hjulnavet. Det er ved hjelp av kassetten du skifter gir på sykkelen.
2
Hva betyr 10 hastigheter?
3
Hvordan beregnes tannkombinasjonen på en kassett?
4
Hvilket verktøy og produkter skal brukes til å skifte kassett?

Kassetter og skrufelger for sykkel

På sykler med utvendig gir er kassetten en av de viktigste slitedelene. Kassetten er tannhjulene som sitter på bakhjulet på sykkelen. Kassetten passer perfekt boss, som sitter fast på hjulets nav. Kassetten slites over tid av sykkekjedet, som ruller over kassettens spisser, også kalt kassettens tenner.
 

Tannhjul og speed på en kassette

Kassetten består av en rekke gir - alt fra 5 til 12 gir/blader. Antall gir kalles også "hastighet". Så hvis du har en kassett med 9 gir, kalles den en "9 speed kassett", har du 7 er det en "7 speed kassett" - og så videre.

Antall tenner er viktig ved kjøp av ny kassett. Dette gjelder også skruekroner. Den enkle løsningen er å velge samme antall tenner (tannkombinasjon) som sykkelen kommer med. Tannkombinasjonen beregnes ved å telle antall tenner på det minste bladet og på det største. For eksempel kan kassetten din ha 11 tenner på det minste tannhjulet og 28 på det største. Da kalles kassetten en 11-28 tenners kassett.

Hvis du ikke vet antall tenner på din gamle kassett, kan bakgiret bidra til å bestemme det maksimale antallet tenner den nye kassetten må ha.
 

Ulike girsystemer for ulike kassetter

Det finnes flere forskjellige systemer av tannhjul, kassett, skruering, lager, boss, XD-kassett og mer. Det mest utbredte systemet er de vanlige kassettene. Vi har et godt utvalg av girsystemer og andre produkter fra blant annet merkene Shimano og Sram til god pris fra 229 og helt opp til 899.

 

Disse vanlige kassettene kommer vanligvis i to forskjellige systemer:
 

  • Et system som passer til Shimano og SRAM girsystemer.
     

  • Et system som passer til Campagnolo-kassetter.
     

Skruekroner er et litt eldre drivverk system, men fungerer fortsatt like optimal som en kassett sykkel. Vanligvis vil du oppleve at sykkelen din kun har skrukjede hvis den er 5, 6, 7 eller 8 hastigheter.
 

Bytte kassett på sykkelen

Når tennene er skarpe og slitte, er det lurt å skifte kassett. Å bytte en kassett er en enkel oppgave.

 

Å bytte en patron krever to enkle verktøy:
 

​​​​
 

Kassetten er montert med en låsering ytterst. Låseringen holder kassetten på plass i boss. Når du bytter kassett er det vanligvis lurt å bytte kjedet samtidig. Kassett og kjede slites sammen. Derfor kan det by på utfordringer med dårlige eller upresise girskift dersom det ikke skiftes sammen.