Sykkelpedaler

Det finnes mange forskjellige typer pedaler. Noen egner seg for landevei, mens andre er bedre til terreng. På denne siden finner du vårt store utvalg av sykkelpedaler. Vi har ulike kategorier, så du kan finne akkurat det settet du mangler – uansett om det er det klikpedaler, flats eller noget helt andet. Du kan også finde pedaler til barnesykler og citybike.

Vi har et bredt utvalg og selger høykvalitets pedaler fra merker som bl.a Shimano, Look, Exustar og Crankbrothers.

Les mer

FAQ

1
Hvilken type sykkelpedal bør jeg velge?
Du må velge pedaler ut fra type sykkel og dine behov. Det finnes ulike typer pedaler som passer til ulike typer sykler. Velg pedaler som passer for din spesifikke type sykkel, f.eks. landevei eller terreng.
2
Når bruker jeg sykkelpedaler med klikksystem?
3
Hvilke sykkelpedaler er bra for terreng?
4
Hva er fordelene med klikkpedaler for landeveissykling?

Hvilken type sykkelpedaler skal jeg velge?


Når du skal kjøpe nye sykkelpedaler anbefaler vi at du velger pedal etter hvilken type sykkel du har – og dine behov. På denne siden har vi bl.a. helt vanlige pedaler for bysykler. Disse pedalene kommer i forskjellige modeller, lengde, bredde, farger og materialer.
 

Du kan finne vanlige sykkelpedaler i forskjellige materialer, som metall, aluminium, stål eller plast. De forskjellige materialene har hver sine fordeler og ulemper, og det er helt opp til deg og dine behov å bestemme hvilken type som passer best for deg. Noen modeller er laget av plast, som er et lett materiale og ofte finnes i en billigere prisklasse. Velger du derimot pedaler som er laget av metall, får du generelt en mer slitesterk pedal med bedre grep. Til syvende og sist kommer det imidlertid an på hva du liker å sykle med.
 

Når det gjelder valg av sykkelpedaler for terreng og landeveissykling, er det stor uenighet og det pågår en evig diskusjon. Diskusjonen er basert på erfaring og preferanser, men nedenfor får du en oversikt over ulike faktorer du kan ta hensyn til ved valg av pedaler.

 

Sykkelpedaler til landeveissykling


Når det gjelder landeveissykling er det en rekke fordeler med å bruke klikkpedaler, istedet for en vanlig pedal. De fleste kjenner nok klikkpedalene fra treningssenteret eller har blitt kjent med denne typen pedaler fra før. Klikkpedaler har den klare fordelen at de lar deg optimere din kraftoverføring og dermed utnytte kraften best mulig. Ved å gi deg muligheten til å både "tråkke" og "hive" pedalene (også kalt den runde ledningen), kan du generere mer kraft. I stedet for å bare trykke eller tråkke på pedalene nedover, kan du bruke leggmusklene og undersiden av låret til å trekke pedalen opp igjen.
 

I tillegg til å gi deg en optimal sirkulær bevegelse, låser klikkpedalene deg også, slik at du er sikret i fotens stilling. Dette gjør at du kan holde bena vertikale og konsentrere deg om å sykle – uten at foten sklir av. Det er imidlertid viktig at du plasserer pedalene riktig, da føttene ellers holdes i feil posisjon og potensielt kan føre til skader.
 

Klikkpedaler har også fordelen av å gi deg flere kontaktpunkter, noe som gjør sykkelen lettere å kontrollere. Med vanlige pedaler bruker du hendene til å styre, men med klikkpedaler bruker du også føttene. Når du lærer deg denne teknikken, vil du kunne optimalisere kontrollen over sykkelen, samt hastigheten.
 

Som ny sykkelmosjonist kan du begynne med flate pedaler for å være sikker på at du lærer de forskjellige teknikkene og stillingene riktig. Når du er fristet til å investere i et par klikkpedaler, anbefaler vi at du øver med dem noen ganger før du bruker dem på langturen – da er du sikker på at du kan klikkteknikken.

 

Sykkelpedaler til terreng


Når det kommer til terreng, har du noen flere alternativer. Du kan f.eks. invester i klikkpedaler, som hjelper deg å holde deg festet og koblet til sykkelen når du tråkker ujevnt terreng. Det er imidlertid mange som anbefaler (spesielt for nybegynnere) å bruke flats. Flats er i utgangspunktet vanlige pedaler, utstyrt med små metallknotter (eller pinner). Disse pinnene gir ekstra godt grep mellom pedalen og skoen, slik at du ikke glir så lett av pedalen.
 

Som nybegynner er det mye teknikk som skal læres innen terreng. Her anbefaler vi at du bruker flats, slik at du kan lære deg de ulike teknikkene, god balanse og tråkkteknikk riktig, før du kaster deg ut i klikkpedaler.
 

 

Forskjellige systemer med klikkpedaler (SPD, SPD-SL, Look, Crankbrother)


De forskjellige klikkpedalene og klossene kommer med forskjellige systemer, som presenteres nedenfor:

 

Look Delta


Look Delta-pedaler er kjent for sin pålitelighet og stabilitet. De har et større pedalplattformområde enn mange andre pedaltyper, noe som gir en god solid plattform for kraftoverføring. Look Delta-pedaler bruker et treboltmonteringssystem som gir en sikker og pålitelig tilkobling mellom skoen og pedalen. Disse pedalene er populære blant syklister som ønsker en solid følelse og god kraftoverføring, spesielt under lange turer eller konkurranser. Klamper og sykkelpedaler kan variere litt i forskjell, men generelt kjennetegnes de ved å ha store røde klosser.
 

Look Keo


Disse klossene og pedalene kan også variere litt i utseende, mens de forblir lik Look Delta-systemet. Disse klossene ser imidlertid litt annerledes ut da de er litt mindre i størrelse og har et mer buet utseende. Look Keo-pedaler er kjent for sin lette vekt og effektive kraftoverføring. De har et lavt profil design som bidrar til å redusere luftmotstanden og forbedre aerodynamikken. Denne type sykkelpedaler er populære blant syklister som fokuserer på ytelse og ønsker å maksimere hastighet og effektivitet. Look Keo er godt egnet for både nybegynnere og de svært erfarne, da de finnes i mange forskjellige versjoner. Så du kan finne den som passer dine behov.
 

SPD


SPD-pedaler er kjent for sin allsidighet og brukervennlighet. De har et toboltmonteringssystem og er kompatible med et bredt utvalg av sykkelsko, inkludert terrengsykkelsko og hybridsko. SPD-pedaler gir også syklistene muligheten til å enkelt klikke inn og ut av pedalene, noe som gjør dem ideelle for terrengsykling og bysykling. Disse pedalene er populære blant syklister som ønsker et praktisk system som fungerer godt både på og utenfor veien, og ofte mer foretrukket til terreng. Dette systemet lar deg justere hardheten slik at de er enkle å klikke ut av. Pedalsystemet brukes av både nybegynnere og eksperter, og derfor bruker mange modeller dette systemet gjennom hele sykkellivet. Ved å bruke disse klossene kan du bruke skoene både på sykkelen og i treningsstudioet – uten å bytte.
 

SPD-SL


SPD-SL-pedaler er designet spesielt for landeveissykling og konkurranser. De har et treboltmonteringssystem som gir en bredere plattform for bedre kraftoverføring og stabilitet. SPD-SL-pedaler har også en lav profil design som bidrar til å forbedre aerodynamikken og redusere luftmotstanden. Denne type sykkelpedaler er populære blant syklister som søker maksimal effektivitet og ytelse på landeveien. Det finnes flere forskjellige modeller innenfor dette merket, og du kan finne dem i forskjellige materialer, som plast og aluminium, eller karbon og titan.
 

Speedplay


Speedplay sykkelpedaler er kjent for sitt unike design og høye grad av justerbarhet. Speedplay sykkelpedaler er en lett modell blant pedaler, og har en veldig lav profil som bidrar til å forbedre syklistens effektivitet og aerodynamikk. Speedplay-systemet skiller seg ut, ved å ha klikkmekanismen sittende i klossen i stedet for pedalen. En bemerkelsesverdig funksjon ved Speedplay-pedaler er at de tillater både sidelengs og vertikal bevegelse, noe som kan bidra til å redusere belastningen på syklistens knær og forbedre komforten over lange turer eller harde konkurranser. Speedplay sykkelpedaler er populære blant syklister som søker en høy grad av tilpasning og komfort, samt for de som ønsker å maksimere effektiviteten og ytelsen på veien. Denne typen sykkelpedaler finnes også i forskjellige materialer, slik at du kan finne den som passer best for dine behov.
 

 

Crankbrothers


Crankbrothers sykkelpedaler skiller seg ut med sitt unike design og teknologi. De bruker et to- eller fireboltmonteringssystem avhengig av modell, og deres mest fremtredende kjennetegn er den åpne, minimalistiske konstruksjonen som hjelper med å kaste bort gjørme og smuss under terrengsykling. Denne designen gjør det enkelt å klikke inn og ut av pedalene, selv under utfordrende forhold. Crankbrothers sykkelpedaler er populære blant terrengsyklister som verdsetter enkelhet, lettvekt og pålitelighet i ulendt terreng.
 

Det er mange andre systemer også.
 

Har du bruk for verktøy til pedaler, kan du finne det her